Fråga experterna om allt kring repslageri

Har du frågor kring repslageri så är du välkommen att få hjälp av våra experter. Det kan handla om metoder, tekniker, material, redskap osv. Hur splitsar man ihop två repändar? Hur skapar man en hållbar ögla på ett rep? Eller så undrar du kanske hur mycket tågvirke som gick åt för Ostindiefararen Götheborg? Det finns massor att klura på vare sig det handlar om praktiska saker i vardagen eller lite mer teoretiska frågor. Du måste inte vara båtägare för att fråga oss. Alla är välkomna. I mån av tid hjälper vi gärna till att besvara dina frågor.

Skriv frågorna i kommentarsfältet som du får fram genom att klicka på länken under rubriken. Alternativt att du klickar på rubriken. För då blir kommentarfältet synligt.

Kommentarer

 1. kaj malm säger

  Undrar hur n repslagar nål ser ut.

  • Allan Nilsson säger

   Hej Kaj!
   Det finns några olika modeller och storlekar, är det något speciellt ändamål som du tänker på?

 2. Hej,
  Jag tänkte använda juterep som dekorativa handtag. Är era rep processade med JBO(Jute batching oil) ?
  Har hört att JBO kan framkalla allergiska reaktioner(?)
  Mvh Andreas

  • Bernt Larsson säger

   Hej Andreas!
   Enligt samtal med grossist. Så kan det vara så att det är processat med JBO, men har ej hört talas om någon fått någon reaktion. Men inget vi kan garantera på något sätt.

 3. Gunnar Boman säger

  Hej
  Har en relingslist/avbärarlist på min Holländska stålbåt av cirka 100mm hampa. Ska man impregnera eller behandla den på något sätt.

  • Bernt Larsson säger

   Hej Gunnar!
   Vi behandlar all hampatross (för utomhusbruk) med tjära. Alla garnen går igenom ett varmt tjärbad innan vi slår ihop kardelerna till en tross, annars ruttnar den ganska fort.
   Du kan försöka stryka på varm tjära, (ca 60 grader) med en pensel och så noga det går.
   Det är mitt tips!
   MVH Bernt L

Speak Your Mind

*